Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα

Mόνο στον ΟΜΟΡΦΟ ΚΟΣΜΟ

Εξ΄αποστάσεως συνεδρίες στον Όμορφο Κόσμο

Ο Όμορφος Κόσμος προσφέρει τις υπηρεσίες του και εξ’ αποστάσεως μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας zoom.

Με καλή διάθεση, σε συνεργασία πάντα με την οικογένεια, με ανοιχτό μυαλό, πάντα καταφέρνουμε να ανακαλύπτουμε νέους τρόπους να συνεχίσουμε να βοηθάμε τα παιδιά αυτή την ιδιαίτερη περίοδο.

Οι συνεδρίες έχουν ήδη ξεκινήσει και από τις πρώτες μέρες εφαρμογής τα παιδιά και οι γονείς έχουν ενθουσιαστεί.

Ο εξοπλισμός που απαιτείται είναι ένα laptop ή ένας σταθερός υπολογιστής καθώς και μία απλή σύνδεση internet.

Μένουμε σπίτι αλλά δε σταματάμε.

Αρχική

Τα χαρακτηριστικά της ΔΕΠ-Υ

Η εικόνα που οι περισσότεροι άνθρωποι φέρνουν στο μυαλό τους όταν προσπαθούν να φανταστούν ένα παιδί με διαταραχή διάσπασης της προσοχής είναι αυτή ενός παιδιού εκτός ελέγχου, που βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση. Στην πραγματικότητα, αυτή δεν είναι η μοναδική πιθανή εικόνα. Κάποια παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής είναι υπερκινητικά, ενώ άλλα μπορεί να κάθονται ήσυχα, με την προσοχή τους μίλια μακριά. Κάποια, πάλι, επικεντρώνονται σε μία δραστηριότητα τόσο που αδυνατούν να δώσουν σημασία σε κάτι άλλο. Τέλος, κάποια παιδιά μπορεί να είναι ικανά να συγκεντρωθούν την προσοχή τους σε κάτι, αλλά δρουν ιδιαιτέρως παρορμητικά.

Τα τρία κυρίαρχα χαρακτηριστικά της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής είναι η έλλειψη προσοχής, η υπερκινητικότητα και ο παρορμητισμός.

Συχνά, όταν ένα παιδί παρουσιάζει ως σύμπτωμα μόνο την έλλειψη προσοχής και συγκέντρωσης, αυτό παραβλέπεται, καθώς δεν προκαλεί ενόχληση στους γύρω. Παρ’ όλα αυτά, το συγκεκριμένο σύμπτωμα έχει και άλλου είδους επιπτώσεις, όπως η χαμηλή απόδοση στο σχολείο, οι συγκρούσεις με συνομηλίκους και η αδυναμία να ακολουθείσει το παιδί  κανόνες.

Τα συμπτώματα της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής εμφανίζονται συνήθως πριν την ηλικία των 7 ετών. Παρ’ όλα αυτά, εξαιτίας της ποικιλομορφίας της διαταραχής, είναι συχνά δύσκολο τόσο για τους γονείς όσο και για τους εκπαιδευτικούς να διακρίνουν τα συμπτώματα και να διαχωρίσουν τη φυσιολογική συμπεριφορά ενός παιδιού από αυτή ενός παιδιού με διαταραχή διάσπασης της προσοχής. Αν το παιδί σας παρουσιάσει κάποια ή όλα τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν παραπάνω και τα επαναλαμβάνει ακόμα  και σε διαφορετικό περιβάλλον, απευθυνθείτε σε κάποιο κέντρο, στο οποίο θα σας προσφέρουν στήριξη, θα σας καθοδηγήσουν και θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με δημιουργικούς τρόπους.

Μαθησιακές Δυσκολίες

Μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικό για ένα παιδί να ξεχνάει περιστασιακά τις υποχρεώσεις του, να δρα δίχως να σκέφτεται και ενδεχομένως να είναι νευρικό. Αλλά όταν τα παραπάνω στοιχεία επαναλαμβάνονται συστηματικά στη συμπεριφορά του, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Αυτό διότι η απόσπαση της προσοχής, ο παρορμητισμός και η υπερκινητικότητα αποτελούν κύρια  χαρακτηριστικά της ΔΕΠ-Υ ( διαταραχή ελλειμματικής προσοχής –  υπερκινητικότητα). Η συγκεκριμένη διαταραχή μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινότητα του παιδιού, τόσο στο σπίτι όσο στο σχολείο και στις εξωσχολικές του δραστηριότητές, ενώ επηρεάζει τη δυνατότητά του να αποκτήσει γνώσεις και να συναναστραφεί με τους συνομηλίκους του. Για το λόγο αυτό, σε περίπτωση που έχετε προσέξει αντίστοιχες συμπεριφορές από το παιδί σας, ενημερωθείτε για τα συμπτώματα και τα σημάδια της διαταραχής και απευθυνθείτε σε ειδικούς που θα σας βοηθήσουν στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στον Όμορφο Κόσμο είμαστε αφοσιωμένοι στην φροντίδα των παιδιών και στην αντιμετώπιση διαταραχών, όπως είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και η υπερκινητικότητα. Εδώ, εσείς και το παιδί σας θα έρθετε σε επαφή με πιστοποιημένους ειδικούς οι οποίοι θα σας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, φροντίζοντας πάντα το παιδί σας να λαμβάνει την που χρειάζεται.

Μύθοι και αλήθειες για τη ΔΕΠ-Υ

Πολλοί άνθρωποι έχουν την εντύπωση πως όλα τα παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα χαρακτηρίζονται από την ίδια ακριβώς συμπεριφορά. Αυτή η εντύπωση είναι, ασφαλώς, εσφαλμένη, καθώς η ΔΕΠ-Υ είναι μια διαταραχή με σημαντικό εύρος και μεγάλη ποικιλομορφία.

 

Αρχικά, δεν είναι όλα τα παιδιά με τη συγκεκριμένη διαταραχή υπερκινητικά. Αυτό μπορεί να συμβαίνει, αλλά υπάρχουν παιδιά που έχουν αποκλειστικά προβλήματα απόσπασης της προσοχής, χωρίς να είναι υπερδραστήρια. Αντιθέτως, μπορεί να κάθονται ήσυχα, να είναι χαμένα στον κόσμο τους και να φαντάζουν αδιάφορα. Ένας άλλος μύθος που έχει χτιστεί γύρω από τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής είναι πως τα παιδιά δεν μπορούν να συγκεντρωθούν ποτέ και σε τίποτα. Αντιθέτως, είναι συχνό φαινόμενο να μπορούν να συγκεντρωθούν σε δραστηριότητες που τους ευχαριστούν, μα όχι σε αυτές που βρίσκουν κουραστικές, βαρετές ή επαναλαμβανόμενες.

 

Ακόμα μια λανθασμένη εντύπωση είναι πως τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ μπορούν εκούσια να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους ή πως αυτή θα βελτιωθεί καθώς το παιδί μεγαλώνει και ωριμάζει. Όσο, όμως, κι αν προσπαθεί το παιδί, του είναι αδύνατο να καθίσει ήσυχο και να συγκεντρωθεί, χωρίς αυτό να αποτελεί επιλογή. Έτσι η ΔΕΠ-Υ  συνεχίζει συχνά να συντροφεύει τα άτομα και στην ενηλικίωσή τους.

Μία στοχευμένη θεραπευτική διαδικασία  μπορεί  να  βοηθήσει ώστε το παιδί να διαχειριστεί τα συμπτώματα και να  ελλαττώσει όσο είναι δυνατό το αντίκτυπο αυτών.

 

Όμορφος Κόσμος

Στον Όμορφο Κόσμο οι συνεδρίες για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ΔΕΠ-Υ πραγματοποιούνται από ειδικούς , με κατάλληλες γνώσεις και επιστημονικό υπόβαθρο. Έχοντας επίγνωση πως κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και με τις δικές του μοναδικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, έχουμε μεριμνήσει ώστε το πρόγραμμα είναι εξατομικευμένο και ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες του και στις ιδιαιτερότητές του. Στόχος μας είναι η αισθητή ελάττωση των συμπτωμάτων της ΔΕΠ-Υ. Οι συνεδρίες μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε στις εγκαταστάσεις μας, είτε στον δικό σας χώρο, σε περίπτωση που σας είναι δύσκολη η μετακίνηση.