Mόνο στον ΟΜΟΡΦΟ ΚΟΣΜΟ

Εξ΄αποστάσεως συνεδρίες στον Όμορφο Κόσμο

Ο Όμορφος Κόσμος προσφέρει τις υπηρεσίες του και εξ’ αποστάσεως μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας zoom.

Με καλή διάθεση, σε συνεργασία πάντα με την οικογένεια, με ανοιχτό μυαλό, πάντα καταφέρνουμε να ανακαλύπτουμε νέους τρόπους να συνεχίσουμε να βοηθάμε τα παιδιά αυτή την ιδιαίτερη περίοδο.

Οι συνεδρίες έχουν ήδη ξεκινήσει και από τις πρώτες μέρες εφαρμογής τα παιδιά και οι γονείς έχουν ενθουσιαστεί.

Ο εξοπλισμός που απαιτείται είναι ένα laptop ή ένας σταθερός υπολογιστής καθώς και μία απλή σύνδεση internet.

Μένουμε σπίτι αλλά δε σταματάμε.

Αρχική

Οι διαταραχές λόγου αποτελούν έναν ευρύ όρο που περιλαμβάνει αποκλίσεις της ομιλίας όπως τον τραυλισμό, την καθυστέρηση στην ομιλία, τον γλωσσικό αρνητισμό και τα προβλήματα άρθρωσης.

Η ομιλία είναι ο κυρίαρχος τρόπος που διαθέτει ο άνθρωπος για να επικοινωνεί με τους γύρω του. Για το λόγο αυτό, τέτοιες διαταραχές μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα δύσκολες για τα παιδιά, καθώς συχνά τα εμποδίζουν να εκφράσουν στους άλλους αυτό που θέλουν ή δε τους επιτρέπουν να κατανοήσουν αυτό που τους λένε οι άλλοι. Η λογοθεραπεία έχει τη δυνατότητα να προλαμβάνει, να αξιολογεί και να αντιμετωπίζει κάθε διαταραχή του λόγου και να εξελίσσει τις ικανότητες ομιλίας και παραγωγής λόγου .

Στον Όμορφο Κόσμο θα βρείτε επαγγελματίες λογοθεραπευτές δεσμευόμενους να προσφέρουν την υποστήριξη και τη βοήθεια που χρειάζεστε εσείς και το παιδί σας.

Μαθησιακές Δυσκολίες

Διαταραχές λόγου

Το πεδίο των διαταραχών λόγου είναι ιδιαίτερα ευρύ, καθώς «σκεπάζει» μια πληθώρα διαταραχών, όπως ο τραυλισμός, η καθυστέρηση του λόγου και τα αρθρωτικά προβλήματα. Κάθε μία από τις παραπάνω διαταραχές μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως με την κατάλληλη αντιμετώπιση και τις ενδεδειγμένες μεθόδους και ασκήσεις που ακολουθούμε στον Όμορφο Κόσμο.

Τραυλισμός

Ο τραυλισμός αποτελεί την πιο σοβαρή μορφή διαταραχής λόγου και μπορεί να εντοπιστεί στην ομιλία του παιδιού εάν αυτό επαναλαμβάνει λέξεις ή μέρη λέξεων μετά την ηλικία των 4 ετών, ή  προσθέτει επιπλέον ήχους στις φράσεις του ή «τραβάει» τις λέξεις του και παρουσιάζει εκνευρισμό, ανησυχία ή ντροπή όταν προσπαθεί να εκφραστεί. Η συνήθης ηλικία έκφανσης του τραυλισμού βρίσκεται μεταξύ 3 και 5 ετών. Συνεπώς, οι γονείς πρέπει να απευθυνθούν εγκαίρως σε κάποιο κέντρο λογοθεραπείας, ώστε να προλάβουν το πρόβλημα στην αρχή του και να το καταπολεμήσουν άμεσα, με τη συμβολή πιστοποιημένων λογοθεραπευτών.

 

Έχουν εντοπιστεί τρία διαφορετικά είδη τραυλισμού και το κάθε ένα από αυτά χρήζει διαφορετικής μεθόδου αντιμετώπισης και θεραπείας. Ο εξελικτικός τραυλισμός είναι εκ γενετής και χαρακτηρίζεται από επαναλήψεις μονοσύλλαβων λέξεων και συλλαβών μεγαλύτερων λέξεων. Ο νευρογενής τραυλισμός είναι επίκτητος και οφείλεται δυσκολία νευρολογικής φύσεως.  Τέλος, ο ψυχογενής τραυλισμός είναι επίσης επίκτητος και εμφανίζεται κυρίως έπειτα από παρατεταμένες περιόδους άγχους.

Καθυστέρηση ομιλίας

Η καθυστέρηση του λόγου αποτελεί μια διαταραχή που ανησυχεί ιδιαίτερα τους γονείς και τους ωθεί στο να αναζητούν (δικαίως) συμπτώματα από τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού τους. Πράγματι, η καθυστέρηση της ομιλίας είναι ικανή να προξενήσει ποικίλα αναπτυξιακά ζητήματα στο παιδί και, για το λόγο αυτό, οι γονείς πρέπει να απευθυνθούν άμεσα σε ειδικο σε περίπτωση που εντοπίσουν κάποια ασυνήθιστη αργοπορία. Όταν αναφερόμαστε σε καθυστέρηση ομιλίας, μιλάμε για παιδιά που στα πρώτα χρόνια της ζωής τους δεν έχουν αναπτύξει τις γλωσσικές τους ικανότητες και των οποίων η γλωσσική εξέλιξη δεν είναι ευθυγραμμισμένη με τη βιολογική τους ωρίμανση.

 

Επιπλέον, ένας ακόμα παράγοντας στον οποίο πρέπει να δώσουν μεγάλη βάση οι γονείς είναι να παρατηρήσουν αν το παιδί τους κατανοεί τα δικά τους λόγια, πριν φτάσουν στην ηλικία που μπορούν να αναπτύξουν τις λεκτικές τους ικανότητες. Συνοπτικά, ένα παιδί πρέπει μέχρι την ηλικιά του 1,5 έτους να έχει καταφέρει να λέει τις λέξεις «μαμά» και «μπαμπά» απευθυνόμενο στον αντίστοιχο γονέα και να διαθέτει λεξιλόγιο τουλάχιστον 5 λέξεων. Μέχρι την ηλικία των 2 ετών, το παιδί πρέπει να έχει αποκτήσει λεξιλόγιο 50 λέξεων και πάνω και ο λόγος του να είναι επαρκώς αντιληπτός από αγνώστους. Τέλος, μέχρι τα 3 του έτη, η ομιλία του παιδιού θα πρέπει να γίνεται αντιληπτή κατά το 70% και το ίδιο να μπορεί να συνθέτει μικρές ερωτήσεις. Σε περίπτωση που τα παραπάνω δεν ισχύουν για το παιδί σας, απευθυνθείτε σε ένα κέντρο λογοθεραπείας, όπου η παρέμβαση των ειδικών θα το βοηθήσει να φτάσει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο της ομιλίας του.

Προβλήματα άρθρωσης

Σαφώς οι πρώτες λέξεις των παιδιών δεν είναι απόλυτα κατανοητές και είναι φυσικό η ομιλία τους να βελτιώνεται αισθητά καθώς αυτά μεγαλώνουν. Συγκεκριμένα, τα παιδιά πρέπει να έχουν καταφέρει να προφέρουν όλους τους φθόγγους ορθά μέχρι την ηλικία των 6 ετών. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό δε συμβαίνει και τα παιδιά δυσκολεύονται να ξεπεράσουν τα λάθη στην άρθρωσή τους ακόμα και μετά από αυτή την ηλικία. Τότε είναι απαραίτητη η παρέμβαση κάποιου ειδικού, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει επιστημονικά ελεγμένες μεθόδους που θα βοηθήσουν το παιδί να προφέρει σωστά όλες τις λέξεις και όλους τους φθόγγους.

Ένα παιδί με αρθρωτικά προβλήματα παράγει λανθασμένους φθόγγους, με αποτέλεσμα οι γύρω του να μην μπορούν να κατανοήσουν τι προσπαθεί να πει. Η συγκεκριμένη διαταραχή λόγου οφείλεται σε επαναλαμβανόμενα λάθη κατά τον σχηματισμό και την παραγωγή του κάθε φθόγγου. Τα λάθη αυτά μπορούν να είναι παραλείψεις γραμμάτων αντικαταστάσεις τους με άλλα και μπορούν να διορθωθούν με συγκεκριμένες ασκήσεις που φροντίζει να αναθέτει στο παιδί ο ειδικός λογοθεραπευτής, έως ότου το πρόβλημα να εξαλειφθεί πλήρως ή στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Όμορφος Κόσμος

Στον Όμορφο Κόσμο ξεκινάμε τη διαδικασία με μία δωρεάν αξιολόγηση.

Στη συνέχεια οι συνεδρίες για την την αντιμετώπιση, πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους και πιστοποιημένους ειδικούς λογοθεραπευτές, με κατάλληλες γνώσεις και επιστημονικό υπόβαθρο. Έχοντας επίγνωση πως κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και με τις δικές του μοναδικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, έχουμε μεριμνήσει ώστε το πρόγραμμα λογοθεραπείας μας να είναι εξατομικευμένο και ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες του, στο ρυθμό μάθησής του και στις κλίσεις του.

Βρισκόμαστε διαρκώς σε επικοινωνία με τους γονείς κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ενημερώνοντάς τους για την εξέλιξη του παιδιού και για τυχόν δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Στόχος μας είναι η αισθητή βελτίωση των προβλημάτων του τραυλισμού, της καθυστέρησης της ομιλίας και των αρθρωτικών προβλημάτων του παιδιού, το χτίσιμο του λόγου του, δρώντας πάντα με σεβασμό και ενσυναίσθηση. Οι συνεδρίες μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε στις εγκαταστάσεις μας, είτε στον δικό σας χώρο, σε περίπτωση που σας είναι δύσκολη η μετακίνηση.